x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Paris 2024: Flacăra olimpică ajunge miercuri în Franța

Paris 2024: Flacăra olimpică ajunge miercuri în Franța

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2024   •   17:15
Paris 2024: Flacăra olimpică ajunge miercuri în Franța

Flacăra olimpică este programată să sosească în portul francez Marsilia miercuri, 8 mai. Autoritățile se așteaptă ca aceasta să fie întâmpinată de o mulțime de până la 150.000 de spectatori. Va fi un prim test semnificativ, în privința planurilor ample pentru Jocurile de la Paris.

Trecerea flăcării de pe nava din secolul al XIX-lea pe uscat va însemna începutul unei ștafete a torței de 12.000 de kilometri care va cuprinde Franța continentală și teritoriile sale îndepărtate de peste mări. Organizatorii sunt optimiști că acest prim spectacol public al mult așteptatei lor Olimpiade „emblematice", la doar 79 de zile distanță, va contribui la stimularea entuziasmului, după o dispută controversată privind prețul biletelor și preocupările persistente legate de securitate.

Organizatorul șef Tony Estanguet a declarat reporterilor, citat de insidethegames: „Este ceva ce așteptăm de foarte mult timp. A sosit. La o sută de ani de la ultimele Jocuri, acestea se întorc acasă".

Când ceremonia de deschidere de la Paris va începe pe 26 iulie, va marca revenirea orașului ca gazdă după o pauză de un secol, edițiile anterioare având loc în 1924 și 1900.

O demonstrație de entuziasm public este așteptată în momentul în care flacăra va fi transferată miercuri seara de pe Belem, o navă istorică franceză, care a încheiat o călătorie de 12 zile din Grecia.

Peste 1.000 de ambarcațiuni suplimentare se vor alătura în timp ce flacăra se va apropia de port, organizatorii anticipând că aproximativ 150.000 de spectatori vor asista la transferul în portul de agrement recent renovat din Marsilia, unde vor avea loc probele de navigație în timpul Jocurilor Olimpice.

Spectacolul va culmina cu focuri de artificii și un concert gratuit, toate acestea urmând să fie transmise în direct la televiziunea franceză. În fundal, se anticipează că aproximativ 6.000 de membri ai personalului de securitate vor fi la datorie, ceea ce reprezintă un test semnificativ pentru măsurile de securitate extinse puse în aplicare într-o perioadă în care țara se află la cel mai înalt nivel de alertă teroristă.

Privilegiul de a fi purtătorul inaugural al torței va fi acordat înotătorului Florent Manadou, de patru ori medaliat olimpic. Printre alte personalități notabile care vor participa la procesiune, care se va prelungi până joi, se numără campionul NBA la baschet Tony Parker, fotbalistul Didier Drogba, precum și personalități din domeniul caritabil și al divertismentului.

O organizație de caritate care se ocupă de curățarea plajelor a ales să boicoteze evenimentul în semn de protest față de unul din sponsorii Jocurilor Olimpice.

De pe afișul evenimentului lipsește figura sportivă emblematică a Marsiliei, legenda fotbalului Zinedine Zidane.

Măsurile de securitate stricte vor fi o prezență constantă în timp ce torța își va croi drum prin peste 450 de orașe din Franța, trecând pe lângă numeroase destinații turistice, cum ar fi Mont Saint Michel. Aproximativ 200 de membri ai personalului de securitate, inclusiv o echipă antiteroristă și agenți antrenați să contracareze dronele, vor fi desfășurați pentru a asigura siguranța torței pe tot parcursul călătoriei sale.

Jocurile Olimpice de la Paris sunt programate să se desfășoare între 26 iulie și 11 august, urmate de Jocurile Paralimpice între 28 august și 8 septembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: flacara olimpica franta